Inspirație

CARE sunt cele mai importante limbi ale secolului XXI

Este greu de imaginat o persoană tânără, care în prezent nu vorbește sau nu studiază cel puțin o limbă străină, pe lângă limba maternă. Globalizarea forțează atât de mulți oameni să comunice și să coopereze mai mult. Prin urmare,  lumea modernă ne cere pur și simplu să folosim limbi diferite.  Dar există peste 7.000 de limbi în întreaga lume și pare dificil să se aleagă cele mai importante dintre ele.

Deci, care sunt cele mai importante limbi ale secolului XXI?  În continuare vă prezentăm o listă cu 10 dintre acestea.

 1.Limba Engleză

Peste 375 de milioane de oameni sunt vorbitori de limbă engleză, iar peste 1,5 miliarde o folosesc într-o oarecare măsură. Engleza este de departe cea mai influentă din lume! Fiind limba maternă a internetului și a tehnologiei informaționale, limba engleză este omniprezentă la nivel global. De asemenea, este important să adăugăm că este vorba de limba oficială din S.U.A., Marea Britanie și Canada, care se află pe lista celor 10 țări cu cea mai mare economie din lume.

2.Limba Chineză/mandarină

Nu există o singură limbă în lume cu mai mulți vorbitori nativi decât chineza – 982 de milioane de oameni sunt vorbitori nativi, în timp ce 1,1 miliarde de oameni cunosc dialectul chinezesc mandarin. Deși marea majoritate a oamenilor o folosesc în China, țara este atât de puternică la nivel global, încât acest limbaj merită cu siguranță un loc printre cele mai importante limbi.

Se pare că China va deveni economia de vârf a lumii până în 2050, ceea ce înseamnă că va deveni și mai importantă în întreaga lume.

3. Limba Spaniolă

Spaniola este, de asemenea, una dintre cele mai răspândite limbi. Există aproximativ 330 de milioane de vorbitori nativi, în timp ce mai mult de 420 de milioane o folosesc cel puțin ca a doua limbă.

Spaniola este limba principală în mai mult de 20 de țări, dintre care majoritatea sunt situate în America Latină. Cu toate acestea, este foarte importantă și în S.U.A., deoarece aproximativ 35 de milioane de oameni din această țară folosesc spaniola acasă.

4. Limba Japoneză

O  altă limbă asiatică se află pe lista celor mai importante limbi din lume, datorită puterii și influenței economice a acestei țări. Aproximativ 127 milioane de oamenii sunt vorbitori nativi ai limbii japoneze și încă un milion o folosesc într-o oarecare măsură. Deși pare să fie dificil să înțelegi simbolurile sale la început, japoneza este o limbă frumoasă. Nu este prea populară în afara Japoniei, dar este posibil să fiți nevoiți să o învățați dacă aveți de-a face cu tehnologiile informaționale și alte industrii moderne.

5.Limba Germană

Germania a avut cea mai dominantă economie a Europei timp de mai multe decenii, iar limba sa este cea mai vorbită pe continentul european. La momentul actual, aceasta este a treia țară cu cea mai înaltă economie din lume și este puterea economică a Uniunii Europene. Pe lângă cei 105 milioane de vorbitori nativi, există și 80 de milioane de oameni din întreaga lume care o folosesc în calitate de a doua limbă.

6. Limba Rusă

Rusa este limba maternă a unora dintre cei mai buni romancieri din lume, Fyodor Dostoevsky și Leo Tolstoy, acesta fiind mai mult decât un motiv bun pentru a începe să o înveți. În plus, peste 150 de milioane de persoane vorbesc limba rusă drept limba lor principală, iar alte 110 de milioane o folosesc la nivel non-nativ. Aceasta este una dintre cele mai importante limbi, fiind extrem de influentă în toate țările euro-asiatice. Rusa are statutul de limbă oficială în 38 de teritorii.

7.Limba Franceză

Franceza a fost limba de bază a discursului diplomatic timp de secole. Astăzi, 79 de milioane de persoane vorbesc limba franceză ca limbă principală, dar numărul total de vorbitori urcă până la 370 de milioane, ceea ce demonstrează cu adevărat cât de importantă este această limbă.

Desigur, Franța încă este cea de-a șasea țară cu cea mai mare economie din lume, iar Parisul rămâne un adevărat epicentru cultural. Ia în minte încă un detaliu – franceza este pe larg considerată a fi limba iubirii, ceea ce înseamnă că trebuie să fie una dintre cele mai importante limbi!

8.Limba Arabă

Aceasta este limba oficială a Ligii Arabe, care constă din cel puțin 22 de țări. Există mai mult de 205 milioane de persoane în această regiune, însă limba câștigă mai multă putere din partea altor 100 de milioane de vorbitori non-nativi din întreaga lume.

În același timp, araba este limba liturgică a unei întregi civilizații musulmane, care își extinde influența asupra a aproximativ 1,5 miliarde de oameni. Deci, și acest fapt face din limba arabă una dintre cele mai importante limbi de pe planetă.

9.Limba Hindi

Hindi este limba standardizată a Indiei și a altor țări din jur. Cei 450 de milioane de utilizatori primari și 200 de milioane de vorbitori non-nativi fac limba hindusă una dintre cele mai vorbite limbi de pe Pământ. Dar relevanța sa se află și în puterea economiei țării. India este a șaptea țară cu cea mai mare economie din lume și este de așteptat să obțină a doua poziție până în 2050.

10.Limba Portugheză

Peste 215 milioane de oameni sunt vorbitori nativi ai limbii portugheze, în timp ce în total există 235 de milioane de vorbitori. Este limba principală în Portugalia, Brazilia și alte șapte țări și este adesea considerată limba majoră a emisferei sudice. Ceea ce o face să fie una dintre cele mai importante limbi pe care trebuie să le cunoaștem.

Această listă a celor mai importante limbi se bazează pe numărul de vorbitori și influența lor în lumea modernă. Dar pentru a decide ce limbă să înveți, trebuie să ții cont atât de aspectul de practicabilitate cât și de caracterul „prietenos” al acesteia.

Veți stăpâni o limbă numai dacă aceasta vă pasionează sau intrigă cu adevărat, așa că acordați atenție și alegeți în funcție de preferințele și necesitățile voastre!

Related posts

Iată câțiva pași spre o viață FERICITĂ!

Svetlana Gabură

Cum să-ți albești dinții în mod natural

Svetlana Gabură

Cum te scapă usturoiul de insectele mâncătoare de frunze, acarieni și furnici

Svetlana Gabură
Se încarcă....