Sănătate

Ce beneficii au florile de mușețel și cum sunt utilizate în medicina naturistă

Folosite din cele mai vechi timpuri, florile de mușețel sunt printre cele mai cunoscute plante medicinale. Datorită proprietăților terapeurice pe care le au asupra sănătății, acestea sunt utilizate pe larg în cosmetologie, dar și pentru tratarea diverselor afecțiuni ale organismului. Bogate în matricarină, matricină, flavonoizi, glucozide, fitosteroli, acizi graşi, ulei volatil, camazulenă şi bisabolol, aceste flori sunt un adevărat dar al naturii.

Florile de mușețel se recoltează în lunile mai și iunie și se păstrează în locuri uscate și curate, ferite de razele directe ale soarelui.

Iată ce afecțiuni poți trata folosind flori de mușețel!

  • Tratează insomnia

O cană cu ceai de mușețel, consumată înainte de culcare, te ajută să scapi de tulburările de somn și de insomnie și să ai un somn odihnitor și calitativ.

  • Ajută în cazul tulburărilor de anxietate

Studiile arată că ceaiul de mușețel este perfect atunci când vine vorba de anxietate. Folosit ca supliment timp de 26 de săptămâni, mușețelul va reduce tulburările de anxietate și te va ajuta să fii mai calmă și cu o dispoziție mai bună.

  • Ajută la pierderea în greutate

Consumat zilnic, s-a demonstrat că ceaiul de mușețel contribuie la pierderea în greutate. Totuși, înainte de a face un astfel de tratament, este indicat să ceri sfaturile unui medic nutriționist.

  • Tratează afecțiunile pielii

Ca și componentă principală în diverse creme și unguente, mușețelul ajută la tratatea afecțiunilor pielii, cum ar fi: eczemele, rănile sau psoriazisul. De asemenea, acesta calmează și inflamațiile.

  • Stimulează imunitatea

Cunoscut pentru proprietățile sale antibaccteriene, ceaiul de mușețel contribuie la prevenirea și tratarea răcelii și a gripei, protejând organismul de infecții și boli.

  • Indicat în tratamentul aftelor sau amigdalitelor

Gargara cu infuzie concentrată din flori de mușețel este indicată în cazul diverselor afecțiuni la nivelul bucal. Astfel, aceasta poate fi folosită ca și dezinfectant pentru gură, cât și ca tratament pentru aftele bucale sau amigdalite.

  • Te ajută să scapi de acnee

Folosită împreună cu o bună îngrijire a pielii, infuzia din flori de mușețel ajută și la tratamentul coșurilor și a acneeei. Acest lucru se datorează proprităților antiinflamatoare ale plantei.

  • Calmează spasmele

Datorită proprietăților antispasmodice, ceaiul din flori de mușețel ajută la ameliorarea crampelor stomacale și a celor intestinale. De asemenea, acesta este indicat și în cazul balonării, cât și pentru tratarea colonului iritat și a gastroenteritei.

Când este contraindicat mușețelul

Chiar dacă florile de mușețel au numeroase beneficii, acestea au și unele contraindicații. De exemplu, nu este indicat persoanelor predispuse la alergii. Unele studii au demonstrat că există interacțiuni adverse între musetel și Restasis (ciclosporină), un medicament utilizat pentru a preveni respingerea transplantului de organe. Din acest motiv, este indicat să te consulți cu medicul înainte de a consuma ceai de mușețel sau suplimente pe bază de această plantă.
De asemenea, ceaiul de mușețel nu este indicat femeilor însărcinate și celor care alăptează, pentru că pot provoca diverse afecțiuni ale fătului, îndeosebi alergie.

Autor: Anna Casian-Musteață

Related posts

Sfaturi și remedii naturale pentru a combate indigestia și balonarea

Svetlana Gabură

Cum scazi febra copilului în mai puțin de 5 minute, fără medicamente

Svetlana Gabură

Plante care te protejează de necazuri

admin
Se încarcă....