Știință

CEAI sau CAFEA? Iată ce spun experţii despre aceste băuturi!

O cană de cafea dimineaţa ne energizează, iar una de ceai seara ne ajută să ne relaxăm după o zi stresantă. În vreme ce americanii și o mare parte din europeni adoră cafeaua, majoritatea englezilor și a asiaticilor preferă ceaiul. Totuși, indiferent de unde ne luăm doza de cafeină, atât cafeaua cât și ceaiul sunt băuturi benefice pentru sănătate.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului, din subordinea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a scos cafeaua de pe lista substanţelor cancerigene. Mai mult decât atât, unele studii par să indice că aceasta ar avea efecte de protecţie a organismului după tratamentul cancerului de colon. Alte studii sugerează că băutura ar ţine la distanţă maladiile Alzheimer şi Parkinson.

Cercetări variate au arătat că băutorii de ceai au mai puţine riscuri de a face cancer de piele, de sân sau de prostată, chiar dacă cercetătorii nu ştiu să spună exact care este mecanismul prin care această băutură protejează mai exact.
Ceaiul, în special cel verde este bogat în antioxidanţi care limitează distrugerea celulelor şi îmbunătăţesc sistemul imunitar, în timp ce polifenolii duc la scăderea presiunii sângelui şi a nivelului de colesterol. Totodată, se pare că are efecte de prevenire a bolii Alzheimer pentru că unul dintre polifenoli – EGCG – previne formarea plăcilor care duc la distrugerea neuronilor.

Însă, este cafeaua mai bună decât ceaiul sau invers? Experţii susţin că este greu de spus. Aceasta pentru că este dificil de separat ingredientele, rolul pe care îl joacă în dietă şi efectele diferite pentru fiecare organism în parte.

Dr. Elliott Miller, specialist la Institutul American de Sănătate, împreună cu alţi colegi au studiat semnele bolilor de inimă la 6.800 de persoane din care 75% obişnuiau să bea cafea, iar restul, ceai. S-a observat la cei care au declarat că obişnuiesc să bea ceai – mai mult de o cană pe zi – au riscuri mai mici de a avea plăci pe artere, şi, prin, urmare, riscuri mai scăzute de a avea boli de inimă. Cafeaua nu pare să aibă acest efect.

Cercetătorii mai spun că este dificil de precizat în ce fel cele două băuturi afectează organismul, întrucât ambele sunt băuturi complexe care conţin o varietate de ingrediente.

Ceaiul a fost legat de cu un risc scăzut de cancer şi boli de inimă, cu reducerea în greutate şi o îmbunătăţire a sistemului imunitar. În acelaşi timp, cafeaua este o cale potenţială de a contrcara nu doar maladia Parkinson, dar şi diabetul de tip 2, bolile de de ficat sau cele de inimă.

Un studiu făcut de dr. Charles Fuchs, directorul Centrului pentru studiul Cancerului Gastrointestinat din Boston, a arătat că un consum regulat de cafea ajută la prevenirea cancerul de colon după efectuarea tratamentului. Studiul a fost făcut pe 1.000 de persoane care au băut 4 ceşti de face ape zi, însă medicii nu ştiu exact care substanţă din cafea dă efectul protector. Dr. Fuchs e de părere că persoanele sănătoase pot bea două sau mai multe ceşti de cafe ape zi fără a se îngrijora privitor la sănătatea lor.

Alţi cercetători au studiat rolul geneticii şi al stilului de viaţă în combinaţie cu aceste băuturi. Ei bine, cafeaua şi ţigările luate împreună pot duce la cancer şi la boli de inimă, atenționează specialiştii.

Așаdаr, este în regulă să consumi oricare dintre aceste băuturi, deoarece în cantități moderate sunt inofensive, ba mai mult, îți pot aduce și câteva beneficii nutriționale.

Totuși, femeile însărcinate, persoanele cu hipertensiune arterială, alte boli cardiace sau ulcer gastric ar trebui să încerce să scadă consumul de cafea și să nu depășească 1-2 cești pe zi. De asemenea, copiilor nu li se recomandă consumul de stimulente de genul acesta sub nicio formă!

Related posts

La ce se gândeşte câinele tău?

admin

Cum arătau 7 castele din Europa înainte de a deveni ruine

Svetlana Gabură

Semne de punctuație: Reguli de folosire a virgulei în limba română

Svetlana Gabură
Se încarcă....