Creativitate

Credeați că le-ați văzut pe toate? Iată 10 dintre cele mai CIUDATE muzee din lume

În general, muzeele sunt niște spații dedicate istoriei, artei sau științei, menite să ne învețe ceva nou.

Există însă în lume și muzee care se îndepărtează de această idee preconcepută pe care ne-o facem adesea despre ceea ce înseamnă un astfel de loc – muzee inedite în primul rând prin specificul lor, unice prin concept și prin exponatele pe care le oferă turiștilor. Indiferent de cât de ciudate sau neobișnuite, obiectele ne oferă ferestre în istorie și ne conectează la trecutul nostru. Ele expun preocupările noastre cele mai întunecate, cele mai strălucite idei și creativitatea nelimitată a minții umane.

Aceste „comori” din întreaga lume vor satisface chiar și cele mai ciudate curiozităţi ale oamenilor.

1.Muzeul părului – Avanos, Turcia
Într-o mică peșteră, situată sub un magazin de ceramică din orașul turcesc Avanos, se află un muzeu cel puțin bizar: Muzeul părului. Aici sunt expuse mostre de păr, numele și adresele a peste 16.000 de femei din întreaga lume.
Muzeul a fost inclus în Cartea Recordurilor drept deținătorul celei mai mari colecții de păr.

2. Muzeul subacvatic – Cancun, Mexic
Îți place să faci scuba diving? Dar te-ai gândit vreodată să practici acest sport într-un muzeu? O poți face dacă ajungi în Muzeul Subacvatic din Cancun, unde poți înota printre 400 de statui construite din materiale care nu dăunează faunei și florei marine.

3. Muzeul despărțirilor – Zagreb, Croația
Când vine vorba de cele mai ciudate muzee din lume, Muzeul despărțirilor din Zagreb merită un loc pe listă. Aici poți face o incursiune emoționantă în universul poveștior de dragoste sfârșite rău.
Obiecte personale și scrisori, rămase de la foști iubiți, sunt expuse în muzeul din Croația. Nu întâmplător, muzeul a fost deschis de doi artiști, Olinka Vištica și Dražen Grubišić, care au format un cuplu la un moment dat.
În 2003, când relația lor s-a terminat, cei doi au decis, mai în glumă, mai în serios, să deschidă un muzeu al relațiilor destrămate.


4. Muzeul toaletelor – Delhi, India
Dacă ești curios să afli cum au evoluat toaletele de-a lungul istoriei, sigur vei aprecia muzeul din Delhi. Muzeul a fost inclus de revista Time pe lista cu cele mai ciudate muzee din lume.
Aici se află o colecție rară de fotografii, obiecte și informații cu privire la evoluția toaletelor, începând cu anul 2.500 î.e.n. și până în prezent.
Aici poți vedea cum a evoluat „tehologia” toaletelor, dar și cum s-au schimbat obiceiurile și eticheta legată de igienă.

5. Castelul Bran – Brașov, România
Un castel-muzeu unde mitul lui Dracula se simte ca acasă. Aici te așteaptă un tur al castelului, pe parcursul căruia îți poți face poze cu vampiri împăiați sau cu capul în ghilotină. Distracția este garantată!

6. Muzeul Taieteilor – Osaka, Japonia
În Japonia a fost deschis un muzeu dedicat unui produs alimentar. Este vorba despre celebrii tăieţei japonezi, pregătiţi la minut. Vizitatorii pot descoperi istoria pastelor nipone tradiţionale, dar şi întregul proces de fabricare a acestora.
În muzeu sunt expuse nenumărate feluri de tăieţei la minut, condimentaţi cu sos de soia, chilli sau curry. Muzeul are propria fabrică, dar şi o bucătărie, unde vizitatorii au ocazia să dea frâu liber imaginaţiei.

7. Muzeul Creioanelor – Cumbria, Anglia Dezlănțuie-ți creativitatea și talentul în Derwent, locul de naștere al creionului. Muzeul este construit pe locul primei fabrici de creioane din lume și expune lucrurile cu adevărat minunate: creionul gigant care tronează în mijlocul muzeului, colecțiile de miniaturi sculptate în grafit, sau colecțiile secrete de papetărie salvate din Al Doilea Război Mondial.


8. Muzeul cârnatului – Berlin, Germania
Muzeul cârnatului din Berlin se mândrește cu o mare varietate de exponente ce aduc un omagiu uneia dintre cele mai faimoase gustări nemțești – cârnatul, care este în fapt un produs din carne de porc, înăbușit în sos picant de curry. Este de asemenea mâncarea tradițională a Germaniei. Preparatul este servit de aproximativ 800 de milioane de ori pe an în Germania ( ceea ce reprezintă un motiv suficient de întemeiat pentru a inventa un muzeu având ca temă principală cârnatul). Vizitatorii acestui muzeu pot asculta sunetul scos de sfârâitul cârnatului pe grătar, să învețe despre istoria sa și chiar să se joace de-a vânzătorul.


9. Muzeul torturii – Amsterdam, Olanda
Capitala Olandei se poate lăuda cu peste 50 de muzee, dar puține sunt mai bizare și mai nebunești decât Muzeul torturii. Dacă treci vreodată prin centrul Amsterdamului poți da o raită prin acest loc unic.
Muzeul reușește să te transpună în trecutul violent al Europei, iar expoziția internațională „Pedepse din Evul Mediu” include peste 40 de instrumente și metode de tortură din diverse părți ale continentului.

10. Muzeul gunoiului – Connecticut
Deși un astfel de muzeu poate părea cel puțin ridicol, inițiativa este lăudabilă. Muzeul gunoiului, deschis în Connecticut, face parte dintr-un proiect mult mai amplu, ce are ca obiectiv conservarea mediului. Vizitarea lui și participarea la acțiunile ecologice pe care le organizează în permanență înseamnă o lecție autentică de ecologie pentru orice turist căruia îi pasă de mediul înconjurător.


Înfricoșătoare sau pur și simplu surprinzătoare: așa pot fi caracterizate cele mai neobișnuite muzee din lume. Totuși ‘arta’ se găsește în orice, important este să avem simțurile și mintea foarte deschisă…

Autor: Svetlana Gabură

Related posts

Prinzătorul de vise – un trend al acestei veri. Iată cum să-l meșterești!

admin

19 celebrități, atunci și acum. Cum arată vedetele la braț cu varianta lor mai tânără

admin
Se încarcă....