Sănătate

Cum înțelegi dacă ai un copil alergic

Simptomele de alergie pot fi un semn al altor boli. Am compilat un algoritm de acțiune care îi va ajuta pe părinți să-și dea seama ce se întâmplă cu adevărat cu copilul lor.

1.Notați atunci când un copil prezintă careva reacții alergice

Alergia este o sensibilitate crescută la anumite elemente ale mediului extern. Iritantul intră în organism și începe producția de anticorpi (imunoglobuline), care sunt concepute pentru a neutraliza o substanță străină. Data viitoare când un alergen lovește, organismul eliberează histamină, un compus care provoacă simptome de alergie. De obicei, reacția implică Simptome. Alergii la unul dintre acestea:

 • Strănut prelungit, nas înfundat sau în continuă mâncărime.
 • Ochi roșii și lăcrimați.
 • Tuse, respirație răgușită în piept, dificultăți de respirație.
 • Iritarea sau roșeața pe piele.
 • Umflarea limbii, buzelor, ochilor sau a întregii fețe.
 • Dureri abdominale, greață, diaree.
 • Piele crapată sau uscată

Dacă observați oricare dintre aceste simptome la copilul Dumneavoastră, urmărițile exact atunci când are loc reacția. S-a întâmplat după o plimbare în pădure sau s-a jucat cu pisica? Sau poate i-a fost mai greu să respire atunci când ți-ai schimbat parfumul? În orice caz, notați momentul. O serie de boli sunt, de asemenea, similare cu simptomele de alergie: astm, infecții bacteriene și virale, dermatită. Doar un medic poate pune un diagnostic precis, însă va fi ajutat de informații detaliate despre reacția corpului copilului pe care le-ați observat.

Cele mai frecvente alergii la copii sunt pentru polen, plante, mușcături de insecte, păr de animale, praf de casă, mucegai, fum de tutun și parfum. Dar, în același timp, lucrurile absolut neașteptate pot provoca o reacție: apă (mai precis, substanțele pe care le conține), lumina soarelui, frigul.

2. Urmăriți ce mănâncă copilul Dumneavoastră

Motivul poate fi mâncarea. Iată care sunt cei mai frecventi alergeni alimentari.

Laptele și produse lactate. Cel mai adesea, alergiile la acestea se întâlnesc la copiii sub trei ani. Reacția se manifestă în jumătate de oră după mâncare. Dacă copilul nu este tolerant la lactoză, pericolul poate fi în iaurturi, smântână, unt, înghețată.

Ouăle. A doua cea mai frecventă alergie la copii, pe care majoritatea copiilor o depășeșc la 16 ani. În acest caz, numai albusul de ou sau numai gălbenușul pot provoca o reacție. 89% dintre copiii cu o astfel de alergie pot mânca în siguranță produse de patiserie cu ouă în aluat.

Nucile. Arahide, migdale, nuci braziliene, caju, fistic și nucile sunt de obicei alergeni. Cu toate acestea, dacă copilul este alergic la un tip de nuci, este mai bine să le evitați în principiu: reacția se poate agrava.

Grâul. Mai precis, una dintre proteinele sale este cunoscută de toată lumea – glutenul. Mai ales adesea provoacă probleme copiilor cu vârsta sub 10 ani, dar poate provoca și intoleranță la adulți.

Aceștia nu sunt singurii alergeni, de aceea este important să monitorizați îndeaproape ce mănâncă copilul. Amintiți-vă că alergenul poate să nu vină de la Dvs.: bunica i-a dat o bomboană sau un prieten l-a servit cu chipsuri. Explicați-i copilului că ar trebui să vă spună adevărul: dacă a mers cu colegii de clasă la cinema, unde a băut sucuri și a mâncat popcorn, ar trebui să știți despre acest lucru, deoarece acest lucru poate avea un efect direct asupra alergiilor.

3. Discutați simptomele cu medicul Dumneavoastră

Pentru a înțelege exact ce anume provoacă alergie copilului, faceți o vizită la medic. În primul rând, puteți merge la medicul pediatru, care monitorizează copilul încă de la naștere. El va putea exclude alte boli și vă poate îndrepta către un alergolog care va efectua un studiu mai aprofundat. Alergia este influențată de mulți factori: starea de imunitate, ereditatea, vârsta copilului, anotimpul, bolile concomitente. Un specialist va putea evalua anamneza, va alege diagnosticul și tratamentul corect.

4. Selectați o metodă de diagnostic

Alergiile pot fi detectate în mai multe moduri. Medicul vă va sugera să alegeți una dintre ele sau o să vă sfătuiască cele mai potrivite.

 • Testul pielii (prick test)

Medicul face mici zgârieturi pe piele și introduce picături ale celor mai frecvente alergene în ele. Dacă în sânge există anticorpi împotriva substanței, apare o mică umflarea la locul zgârieturii. Probele sunt luate de obicei pe pielea spatelui sau a antebrațului. În 20 de minute apare o reacție pozitivă. Pentru testul Prick, se recomandă de obicei să nu mai luați antihistaminice.

 • Testele intradermiceî

Dacă testul preliminar dă rezultate neclare, medicul poate avea nevoie să introducă un alergen în straturile superioare ale pielii. Acest test se face numai după testele obișnuite ale pielii, deoarece există un risc mic de reacție alergică sistematică cu injecția directă a substanței: poate apărea edemul lui Quincke. Rezultatul testului apare după 20 de minute.

 • Test de sânge

Medicii recomandă această analiză celor pentru care, din anumite motive, nu pot fi efectuate teste pe piele. De exemplu, atunci când nu este posibil să opriți administrarea de antihistaminice sau dacă starea pielii nu permite efectuarea unui test Prick. Un test de sânge oferă o imagine mai puțin completă decât testele pe piele, este mai scump, iar rezultatul trebuie așteptat până la două zile. Prin urmare, acest tip de analiză este mai puțin utilizat în diagnosticul alergiilor.

 • Testul serului de sânge (Immunocap)

Cea mai modernă și de înaltă precizie metoda de diagnostic alergic care a fost inventată în Suedia. Vă permite să determinați prezența anticorpilor în plasmă sau ser. Poate fi, de asemenea, efectuat în timp ce luați antihistaminice. Pentru analiză, copilului i se va lua sânge dintr-o venă, iar rezultatele testelor vor fi cât se poate de detaliate.

5. Proejați-vă copilul de alergeni

În timp ce aștepți o vizită la medic sau rezultatele testelor, trebuie să faci totul pentru a ușura starea copilului. Cel mai important este să excludem contactul cu suspectul alergen. Când nu sunteți sigur ce anume provoacă reacția, începeți cu cele mai comune: polen, fum de tutun, păr de animale. Curățați casele mai des: ștergeți praful, spălați podelele, mobilierul și saltelele. Stabiliți-vă mesele și, după caz, eliminați principalii alergeni alimentari. Când este clar că problema este exact la alergii, se poate administra un antihistaminic.

Related posts

Cum să ne protejăm sănătatea mintală în plină pandemie de coronavirus

Svetlana Gabură

Diferența dintre răceală și gripă

Svetlana Gabură

Beneficiile meditației prin mers

Svetlana Gabură
Se încarcă....